Der er mange måder at bruge en million kroner på. Man kunne for eksempel investere i flere pædagoger til de overfyldte daginstitutioner, eller give de ældre et ordentligt måltid og et ekstra bad. Man kunne smøre et par ekstra lag asfalt på kommunens huller i vejene. Eller – og hold nu fast – man kunne betale for, at en flok ludfattige eliteidrætsudøvere i skrigfarvet og reklamepåklistret lycra kan løbe, cykle og svømme igennem Helsingør i et arrangement, der hedder noget så macho som Ironman. Til glæde for et par hoteldirektører.
Ja, Helsingør Kommune har valgt at spendere tæt på en million skattekroner i Ironman igen i år. Ikke på den slags jernmænd, der møder op i snevejr for at lappe byens cykelstier, men på en international sportsbegivenhed, hvor veltrænede men meget fattige må man forstå, folk i dyrt udstyr skal konkurrere i, hvem der kan pine deres krop mest effektivt.
Kommunen siger, at det er en investering i byens synlighed. Altså, sådan en slags marketingbudget, hvor Helsingør bliver malet på det globale sportslandkort. Men lad os være ærlige: Er det virkelig lokale handlende, pensionister og børnefamilier, der høster gevinsten af, at en flok ekstremsportsfolk fra andre lande kommer susende gennem byen i et par timer? Bliver den lokale bager rigere af det? Kan skolelærerne pludselig få mere tid til den enkelte elev, fordi Helsingør har fået endnu en sportsbegivenhed på CV’et? Der er lavet studier i netop dette, og de viser ret entydigt, at med mindre der er tale om en storby som i forvejen har kapaciteten, pladsen, økonomien og hotellerne, så er det ren tilsætning at hoste arrangementer som IronMan og Tour de France.
De eneste som reelt får noget ud af arrangementet, er hotellerne som bliver stuvet til randen et par dage, samt et par foreninger som får et velfortjent økonomisk bidrag for ulejligheden. De seneste uger har vi også kunne læse om hvor vigtigt arrangementer er for netop hotellerne, og at de har været rundt med hatten internt og på den måde samlet en brøkdel af udgiften sammen selv. Det virker lidt som om de heller ikke selv tror på at det er en god forretning. Hvis det reelt VAR en god forretning, ville der ikke være den mindste smule tilbageholdenhed at spore blandt “investorerne”.
Samtidig bliver vi fortalt, at kommunen skal spare. Der er ikke penge til bedre normeringer, plejehjem lukker, og busruter bliver skåret ned. Men Ironman, det har vi råd til. For almindelige borgere betyder Ironman mest af alt afspærringer og besvær. Pludselig er den vej, du plejer at køre på arbejde, spærret af, fordi en schweizisk atlet skal kunne cykle hurtigt nok til at brænde en dagsration af pasta på få timer. Skal du have gæster fra en naboby, kan du lige så godt bede dem pakke en madpakke og en sovepose og overveje at tage en kajak, for alt der har hjul, bliver en umulighed på raceday. Eller rettere racedayS – for det er flere dage i træk at folk bliver lukket inde på egen matrikel.
Måske er det bare mig, men jeg synes, at kommunale midler burde gå til noget, der kommer flere til gode. Vi kunne f.eks. arrangere en “Hverdagens Helte-man M/K”, hvor vi fejrer de folk, der rent faktisk holder byen kørende: Sygeplejersken, der tager en ekstra vagt, buschaufføren, der holder ruterne kørende, og skolelæreren, der finder tid til at lytte til et barn, der har haft en dårlig dag. Eller til borgmesteren som smækkede kassen i over for rige atleter eller ferrariejere. Det sidste anser jeg dog for værende urealistisk.
Helsingør har ikke brug for Ironman og vi har ikke brug for den underskudsforretning det er. Som jeg ser det har vi brug for en kommune, der prioriterer borgere frem for prestigeprojekter. Og hvis der absolut skal løbes om kap, så lad det være mod mere fornuftige mål.