Kategorier
Blogindlæg

Klumme: Vi bygger rede

Som så mange andre, har Pandekagehusets beboere brugt sine penge anderledes i det seneste år, som på alle måder har været anderledes. Vi danskere bygger reder. I takt med at flyene blev tømt og sat i hangar, blev sommerhusene i hele landet udsolgt. Både udlejningssommerhuse, men sandelig også de som ejendomsmæglerne havde stående på hylderne. Dernæst kom turen til helårshuse og lejligheder, og som man tydeligt kan se i medierne, er der ved at være udsolgt af alle mursten. Til trods for helt vanvittigt høje priser, så kan man sælge selv nedrivningsklare ejendomme helt op ad krydsende hovedveje.

Hvis man læser statistikker, så står det ret hurtigt klart for en, at selvom der ikke tidligere er blevet udbudt så mange boliger før, så er der samtidig historisk få på markedet. Murstenene bliver altså revet ned af hylderne på næsten samme niveau som Bilka og SuperBest solgte toiletpapir for omkring et års tid siden. Mæglerne benytter disse kronede dage til at markedsføre sig endnu mere aggressivt, og sikre sig kunder i butikkerne. Og det er vel forståeligt nok.

Vi købte vores Pandekagehus i Stenstrup, Hornbæk for snart 2 år siden og har boet her i halvandet år. Selvom huset bestemt var beboeligt, så har vi ønsker om forbedringer og ændringer. Ikke det store – men alligevel nogle ting som får os til at holde endnu mere af Pandekagehuset. Vi skal ikke bruge penge på at rejse til Østen, eller andre dyre destinationer – vi holder af Danmark og holder ud over en uge i sommerhus på den jyske vestkyst, det meste af sommerferien hjemme i huset og haven – sammen med Pandekagehusets katte Silke og Bjørn. Pengene kan derfor i stedet gå til disse omtalte forbedringer og små ændringer.

Huset er oprindeligt fra 1967, og dengang blev der lagt det lækreste parketgulv i materialer man dårligt kan drømme om i dag. Men ved en tilbygning engang i 70’erne, blev den nye del af huset udstyret med gulvplader i niveau med det oprindelige gulv, så vi nu enten skal leve med højdeforskelle i gulvene, eller slet og ret lægge et andet gulv ovenpå de oprindelige gulve og dermed gemme denne smukke perle væk. Det er næsten grænsende til syndigt, men hvis der skal være en art sammenhæng gennem huset, bliver det sidstnævnte model vi arbejder efter. Nuvel – vores soveværelse trængte i den grad til en opdatering. Værelset ligger i tilbygningen og ovenpå pladegulvet lå det mest slidte og sure gulvtæppe, som ud over at være klippet uden om et klædeskab, generelt var lagt utroligt ringe og klippet helt skævt, og for kort hele vejen rundt. Nedenunder lå i øvrigt den afklippede del fra et tidligere tæppe. Nu er tæppet væk – det samme er klædeskabet.

Min bedre totredjedel fandt et godt tilbud på en danskbygget elevationsseng, som fabrikken leverer mens du læser denne klumme. Jeg gik i gang med at designe en skabsvæg og en kommode hos en større svensk møbelproducent, og så fik vi besøg af den lokale gulv-bus fra Garant i Kvistgård. Det er i sandhed mere en kassevogn end en bus, men vi fik i hvert fald set en masse forskellige muligheder, og så endda i det rum, det var planlagt til at skulle lægges i. Vi har valgt et lidt anderledes gulv; dansk linoleum som klikgulv. Rene naturmaterialer, som kork, træfiber og hør passer godt til vores temperament, og så må det være bedre for både ude- og indeklimaet end diverse kunstige produkter produceret af fossiler, på den anden side af kloden. Vi bestilte i samme omgang gulv til entréen, og lur mig om ikke 3-4 yderligere rum vil få netop dette gulv.

I skrivende stund er gulvet lagt, skabsvæggen bygget, kommoden samlet og et nyt tv er sat til i soveværelset, så jeg kan spille H.E.R.O., Metal Slug og Super Mario på 58”. Der mangler blot at blive monteret og malet paneler, ophængt andre lamper og i øvrigt lavet nogle detaljer omkring skabsvæggen, for at give den et udtryk som fast integreret del af rummet. Så mangler vi lige at få sengen leveret. Den må være lige på trapperne. Og så skal der soves. Bruger du også dine penge på at bygge rede?