Kategorier
Blogindlæg

Godt nytår

Året rinder ud og kalenderen skal igen nulstilles – vi skal vænne os til at skrive 2024, og vi har garanteret glemt koden til arbejdscomputeren, når vi efter 10 fridage vender tilbage til kontoret. Men ikke desto mindre, så har kloden været endnu en gang rundt på sin bane omkring solen, og alt starter forfra. For rigtigt mange betyder det også at livet skal op til revision og med undskyldningen om et nytårsforsæt, bliver januar måneden hvor flest indmelder sig i et fitnesscenter og kun de færreste går på bodega. Selv har jeg det meget anstrengt med disse lidt påtagede samfundsnormer, da jeg mestendels er klar over hvor det halter og hvor det spiller. Faktisk har jeg aldrig haft et ægte nytårsforsæt, til trods for at jeg sidste år havde et stort ønske om en bestemt ændring; at fotografere noget mere.

Jeg har en rygsæk med noget af det lækreste fotografiske udstyr og jeg elsker at tage billeder – men jeg elsker også at ligge i min sofa, eller i hvert fald at sidde inden døre hvor der både er tørt og varmt. Derfor gav jeg mig selv en udfordring; at tage mindst ét billede hver dag. På et tidspunkt i starten af marts, stod det klart for mig, at jeg ikke kunne følge planen, så ligesom med fitnessabonnementet droppede jeg tanken, men lovede mig selv at jeg ville blive ved med at fotografere så meget som muligt. Og det gik faktisk rigtigt fint – indtil frosten satte ind, og kameraet flyttede ind fra bilen til Pandekagehusets varme. Jeg vil jo heller ikke risikere at kameraet tog skade af fugt og kulde. Mit nytårsforsæt var altså lidt for optimistisk (som disse ofte er), men alt i alt er jeg glad for at jeg pressede mig selv lidt, og dermed gjorde bare lidt mere af noget jeg (også) holder af.

Jeg kommer aldrig til at melde mig ind i et fitnesscenter, og jeg kommer aldrig til at love mig selv at dyrke motion, for det er noget jeg ved ikke kommer til at ske. Hvert forår giver jeg alligevel min cykel en ordentlig omgang med vask, rens og smøring, i håbet om at komme ud at røre mig. I 2023 blev det til præcis én cykeltur, og selvom jeg udmærket ved at det er godt for mig, så vil jeg ikke prøve at bilde mig selv ind at 2024 byder på flere ture. Jeg vil dog give cyklen den årlige overhaling, da jeg har det godt med at passe på mine ting. Den får ikke lov at stå og ruste af den grund. Men den bliver heller ikke slidt op.

Jeg kommer heller ikke til at love mig selv nye og bedre spisevaner, for det er ikke mine måltider som er grunden til overvægt og stramme skjorter med 8-talslukning. Det er alt det jeg indtager mellem måltiderne. Vi spiser både sundt, grønt og bæredygtigt, med store mængder grove grøntsager og hele uger hvor der ikke er kød på tallerkenen.

Hvis jeg skal love mig selv noget, så bliver det at jeg skal fortsætte med det som gør mig glad, og jeg skal være et relativt godt menneske igen i 2024. Og så bør jeg nok skrue en kende ned for indtaget af søde sager, især efter en jul hvor bugspytkirtlens insulinproduktion har kørt på dobbelt hastighed. For sommeren kommer igen og så vil jeg gerne kunne spise (mange) is igen uden at skulle risikere at blive stakåndet og få sukkerchok. Hvis jeg kan undgå at vokse ud af mit tøj, så er det bare en ekstra sidegevinst.

Hvad har du af nytårsforsæt? Er det med på hitlisten såsom vægttab, sundere madvaner, motion, opsparing, arbejde mindre? Eller har du som jeg; en vægring ved at følge samfundstendenser og -forventninger, men i stedet foretrækker livet som det er, eller med minimale ændringer? Mine fremtidsforpligtelser består ikke af at overholde samfundsnormer eller -forventninger, men snarere at fortsætte med at gøre det, der bringer mig glæde og tilfredshed. En cykeltur om året kan være nok for mig, og det er okay. For det kommende år vil jeg ikke love mirakuløse ændringer. Jeg vil fortsætte med at værdsætte de små ting, der bringer glæde i mit liv. Jeg vil fortsætte  med at dyrke mine passioner og værne om det, der betyder noget for mig. 

Så lad os byde det nye år velkommen med åbne sind og et løfte om at fortsætte med at være gode mod os selv. Uanset om det indebærer at følge trends eller stå imod dem, er det vigtigste, at vi finder vores egen vej til glæde og tilfredshed i det kommende år. Lad os se, hvad 2024 har at tilbyde, og huske, at det er de små, men konstante skridt, der former vores rejse gennem livet.

Godt nytår!